Phishing emails herkennen

Herken phishing e-mails

De e-mailberichten waarin gevraagd wordt in te loggen bij uw bank zien er steeds echter uit. Maar nog steeds is phishing mail heel goed te herkennen.

Phishing mail herkennen 01

Mail wordt steeds echter

Zat een mail een jaar geleden nog vol met spelfouten (door vertaalprogramma’s) nu is dat verleden tijd. Het e-mailbericht ziet er echt uit en bevat ook goed Nederlands taalgebruik.

Phishing mail herkennen 02

Wat is phishing mail

Phishing is afgeleid van fishing (vissen). Men probeert naar gegevens te vissen. Het algemene kenmerk is dat een mail wordt verzonden met mededelingen als uw gegevens zijn geblokkeerd of er is een crash geweest. Uiteindelijk wordt altijd gevraagd ergens in te loggen met uw gegevens.

Phishing mail herkennen 03

Doe dat niet, zodra je dit doet, heeft de verzender van deze phishing mail al je gegevens om in te loggen bij je bank.

Hoe herken je een verkeerde mail

Ergens in het mailbericht staat altijd een link waar je naartoe moet gaan. Dit website adres is te zien als je met je muis over de link beweegt (let op: niet erop klikken).

Phishing mail herkennen 04

In bovenstaand voorbeeld eindigt de url (website-adres) waar de link naartoe gaat op .vc de landextensie van Saint Vincent. Nou daar zit de ABN of Creditcard maatschappij niet.

Als er echt iets is

Een bank, want daar gaat het meestal om, heeft gewoon een backup en zal die terugzetten, maar nooit vragen om in te loggen en je gegevens on te voeren. Als dat wel zo zijn, zal dat altijd om de gebruikelijk wijze via een een converter gaan en niet door gewoon je gegevens in te voeren.

Virusscanner up-to-date houden

Uiteraard geldt ook hier dat je altijd moet zorgen dat je virusscanner en anti-spamsoftware up-to-date is, maar soms schieten ze er toch doorheen of moet de update nog komen.